Wat zijn zonnecellen en hoe werken ze?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Zonnepanelen
    3. Wat zijn zonnecellen en hoe werken ze?
    3 mins leestijd

    Zonnecellen zijn de essentiële componenten van zonnepanelen en spelen een zeer belangrijke rol in het opwekken van groene stroom. Deze kleine, maar krachtige componenten zetten zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit door middel van het fotovoltaïsche effect. Maar wat zijn zonnecellen precies en hoe werken ze? In dit artikel leggen we het je uit!

    Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

    Formulier >

    Wat zijn zonnecellen precies?

    Zonnecellen zijn halfgeleidercomponenten die vaak zijn gemaakt van silicium. Ze zijn meestal dun en rechthoekig van vorm. Deze worden in grote aantallen samengevoegd om een zonnepaneel te vormen. Een zonnecel vangt zonlicht op en zet dit rechtstreeks om in elektriciteit. Elke zonnecel bestaat uit meerdere lagen, waaronder een positieve laag en een negatieve laag, die samen een elektrisch veld creëren.

    Echter, doordat de cellen in serie zijn geschakeld, kan een cel met een lager vermogen de prestaties van de andere cellen beïnvloeden. Dit is vergelijkbaar met kerstverlichting: als één lampje kapot is, heeft dit invloed op de rest van de lampjes.

    Hoe werken zonnecellen?

    De zonnecellen werken dus op basis van het fotovoltaïsche effect. Wanneer zonlicht op een zonnecel valt, worden lichtdeeltjes geabsorbeerd. Dit veroorzaakt opwekking van elektronen in de atomen van het materiaal. Hierdoor komen ze los van hun atomen en kunnen ze gaan bewegen. De elektrische velden binnen de zonnecel zorgen ervoor dat deze vrijgemaakte elektronen in een bepaalde richting worden gedwongen. Hierdoor ontstaat er een elektrische stroom. Deze stroom kan vervolgens worden afgetapt en gebruikt als elektrische energie.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    De werking van een zonnecel in 4 stappen

    1. De lichtdeeltjes uit zonlicht raken een zonnepaneel en worden geabsorbeerd door de zonnecellen.
    2. In de zonnecel bestaat de n-laag uit elektronen die door het zonlicht worden vrijgemaakt om te bewegen, terwijl de p-laag bestaat uit vrije ruimtes waar de elektronen naartoe kunnen bewegen.
    3. De bewegende elektronen creëren een constante spanning in de verbinding van de zonnecel.
    4. Deze spanning wordt als elektrische stroom afgevoerd door het zonnepaneel en geleid naar de omvormer. Daar wordt de stroom van de panelen omgezet in bruikbare elektriciteit voor onze huishoudelijke apparaten.

    Types zonnecellen

    Er zijn verschillende soorten zonnecellen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen. De meest voorkomende typen zijn:

    • Monokristallijne zonnecellen: Gemaakt van één enkel kristal van silicium. Hierdoor hebben ze een hoge efficiëntie maar zijn ze wel duur.
    • Polykristallijne zonnecellen: Gemaakt van meerdere kristallen van silicium, waardoor ze iets minder efficiënt zijn maar over het algemeen goedkoper in productie.
    • Dunne Film zonnecellen: Gemaakt van dunne lagen van fotovoltaïsch materiaal, zoals amorf silicium of cadmiumtelluride. Ze zijn flexibeler en kunnen op verschillende oppervlakken worden toegepast.

    Rendement

    Het rendement van zonnecellen geeft aan hoe efficiënt zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Dit rendement ligt nu rond de 18-20%. Dit betekent dat 18 tot 20% van de zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit. Hoewel er nog steeds kleine verbeteringen worden gemaakt, zijn deze nu slechts marginaal.

    Advies van experts

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


    Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van zonnepanelen, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

    Formulier >